«EIVALAH» (ΕΪ-ΒΑΛΑ)
Η λέξη «eivala» (έϊ-βαλά) είναι πιθανότατα αραβικής προέλευσης από το eyvallah που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «στο καλό, ώρα καλή», ή από το ivi-allah που σημαίνει «καλά Θεέ μου».
Πέρασε στην τουρκική γλώσσα και χρησιμοποιήθηκε φυσικά από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης. Είναι μια θαυμαστική λέξη που δείχνει ότι αυτός που το λέει περνάει καλά ή είναι πολύ χαρούμενος για κάτι.
Ένα φρέσκο μουσικό σχήμα
Οι eivala είναι ένα νέο μουσικό συγκρότημα με ρεπερτόριο ως επί το πλείστον εμπνευσμένο από τη Σμύρνη του 19-20ου αιώνα. Γνωστά και άγνωστα τραγούδια, ιστορίες κρυμμένες πίσω απ’ αυτά, για έρωτες, καημούς, μεράκια, για τη ζωή και τον θάνατο. Οι eivala ζωντανεύουν ιστορίες του τότε μέσα από τη μουσική,
αναπολούν για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και πολιτισμών και επαναδιαπραγματεύονται τις ανθρώπινες σχέσεις με όχημα τη μουσική τους με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Οι eivala προσπαθούν να φέρουν στην επιφάνεια όλο τον χαμένο αισθησιασμό, τη δυναμική, αλλά και ιστορική μνήμη μιας μεγάλης σχολής της λαϊκής αστικής μουσικής και των συνθετών και μουσικών του τότε, να αναδείξουν τον πλούτο της μουσικής παράδοσης της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης και να σας ταξιδέψουν σε καιρούς αλλοτινούς, όμορφους και νοσταλγικούς.
Οι eivala θα εμφανιστούν για μία παράσταση στις 21 Νοεμβρίου στις 1002 νύχτες.
Ιφιγένεια Ιωάννου: τραγούδι, κανονάκι
Θανάσης Βαλάσκας: τραγούδι
Γιάννης Πούλιος: βιολί
Κώστας Τσαρούχης: ούτι
Πέτρος Παπαγεωργίου: κρουστά
Μιχάλης Δάρμας: κοντραμπάσο
Έναρξη 20:30
Είσοδος €6
1002 Νύχτες Μουσική Σκηνή - Restaurant-Bar
Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή 105 54 Αθήνα
T (+30) 210 33 17 293
E Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
E Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
